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Advisory Opinion #2018-03: The Ethics Ordinance does 
not require the Requestor to make a disclosure 
requirement until there is a matter pending before 
Council or within any office, department, or agency, or 
real or personal property subject to a decision by the 
City regarding purchase, sale, lease, zoning, 
improvement, special designation tax assessment or 
abatement or a development agreement. 
 

   
I. Procedural Background 
 
 Request for Advisory Opinion 2018-03 (the “Request”) is dated February 20, 
2018, and was submitted electronically to the Board of Ethics (the “Board”).    The 
Request was submitted by a current public servant as defined by Section 2-6-3 of the 
Detroit Ethics Ordinance (the “Ordinance”) who did not waive confidentiality with 
respect to identity.   
 
 At its meeting on May 15, 2018, the Board determined that the Request met the 
basic requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-6-101 of the 
Ordinance.  At that meeting the Board reviewed a Preliminary Analysis of the Request.  
On September 18, 2018, after consideration and discussion of the issues presented, the 
Board voted to issue this Advisory Opinion pursuant to Section 2-6-104(b)(4) of the 
Ordinance. 
 
II.       Facts Alleged In the Request 
 
In the Request, the Requestor states: 
 

NoName Associates,* a not for profit consulting agency, has been 
consulting (pro bono/ gratis) with City of Detroit on a number of issues 
since January of 2016.  This includes the formation of my office, the 
Office of OOffiiccee.  As part of this endeavor, Blogblog Associates has 
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offered to pay for airfare, lodging, and other expenses for me and my team 
(5 total) to travel to New York City to learn from practitioners of 
municipal [work]* in NYC, observe specific projects relevant to this work, 
and develop a more informed strategy as an office. My office currently 
does not have a budget for such travel or professional development and we 
would benefit greatly from learning from those who have been involved in 
this work for many years.  It would help forward the movement and 
activities of our office in a concerted way that only learning for 
experienced peers can.   

  
By this request, the Public Servant seeks an advisory opinion as to the applicability of the 
2012 Detroit City Charter. 
 
III.  Applicable Charter Sections  
This Request involves Section 2-106.2 of the 2012 Detroit City Charter codified at Sec. 

2-6-71. 

Sec. 2-6-71. - Prohibition on gifts and gratuities; exceptions. 
(a) A public servant shall not accept gifts, gratuities, honoraria, or other thing of 

value from any person or entity doing business or seeking to do business with the 
city, is seeking official action from the city, has interests that could be 
substantially affected by the performance of the public servant's official duties, or 
is registered as a lobbyist under applicable law and Section 2-6-35 of this Code. 

(b) The prohibition in Subsection (a) of this section shall not apply; 
1. To an award publicly presented to a public servant by an individual, 

governmental body or non-governmental entity or organization in 
recognition of public service; 

2. To complimentary copies of trade publications, books, reports, pamphlets, 
calendars, periodicals or other informational materials; 

3. To a gift received from a public servant's immediate family member or 
relative, provided, that the immediate family member or relative is not 
acting as a third party's intermediary or an agent in an attempt to 
circumvent this prohibition; 

4. To an admission or registration fee, travel expenses, entertainment, meals 
or refreshments that are furnished to the public servant; 

i. By the sponsor(s) of an event, appearance or ceremony, which is 
related to official city business in connection with such an event, 
appearance or ceremony and to which one (1) or more of the public 
are invited; or 

ii. In connection with teaching, a speaking engagement, or the 
provision of assistance to an organization or another governmental 
entity as long as the city does not compensate the public servant for 
admission or registration fees, travel expenses, entertainment, 
meals or refreshment for the same activity. 

 



 

 
 
*the name has been changed to protect the confidentiality of the process 

3 
 

IV. Application of the Charter to the Facts Presented 
 

It appears that the Requestor is prohibited from accepting this trip.  The parties 
are “doing business.” It does not matter that services are rendered by a nonprofit or that 
there is no remuneration or that this activity is outside of Requestor’s budget.  It fits none 
of the exceptions.  Additionally, the City and Blogblog Associates have an operating 
agreement.  Within the agreement, it explains that travel costs are covered by the City 
and not by Blogblog Associates. 

While this activity is in violation of the gifts and gratuity prohibition, the Requestor appears 
to have operated in good faith.  At the onset, he sent two emails and made no less than four 
telephone calls to this office requesting guidance.  He contacted us on February 9, 2018, 
informed us that the travel dates were March 7 through March 9, 2018.  He was directed to 
act in the best interest of the residents of the City and told the time requirements of the 
process.  He was also told that the Board of Ethics has no method to expedite his Request.   
 
The recommendation for Request for Advisory Opinion 2018-03 in accordance with Sec. 
2-6-104(b)(4) is to issue an advisory opinion in response to the request that adopts the 
opinion of legal counsel.   
 
Additionally, the Requestor is strongly encourage to discuss issues of this nature with his 
leadership, review all memorandums of understanding, contracts, and consulting 
agreement to determine if travel is addressed.  Requestor should act according to the 
binding agreement before embarking on travel or other activities that could be construed 
as a gift or gratuity. 
 
V. Conclusion 
 
 The Board of Ethics concludes the Request for Advisory Opinion 2018-06 in 
accordance with Sec. 2-6-104(b)(4) and issues this advisory opinion in response to the 
request that shows no requirement to file a disclosure requirement based on Sec. 2-6-31 
and strongly encourages the Requestor to impart care when seeking to invest in the City 
of Detroit. 
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