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Advisory Opinion #2019-28: It is the decision of the Board of 
Ethics to issue an advisory opinion pursuant to Section 2-5-
124(b)(4) in response to Request for Advisory Opinion 2019-28. 
Participating in the DLBA program described in the Request would 
be a violation of Section 2-5-62 of the Ethics Ordinance because of 
the Requestor receives information in the course of performing their 
duties as District Manager that is not publicly available and could be 
relevant to property that is available through the DLBA program. 
The Requestor is advised that their organization¶s participation in the 
DLBA program would be a violation of Section 2-5-64 of the Ethics 
Ordinance because it would comprise a financial interest in the 
DLBA¶V operations and the property that is subject to the DLBA 
program, and that financial interest could reasonably be expected to 
impair the Requestor¶s independence of judgment or action in 
regard to their duties as a District Manager. Furthermore, because 
the Requestor¶s job duties involve making decisions related to the 
disposition of property owned by the DLBA, their organizatiRn¶V 
participation in the DLBA program would constitute a violation of 
Section 2-5-66 of the Ethics Ordinance if they continued 
performing such job duties as District Manager. Therefore, the 
Board of Ethics strongly discourages the Requestor from engaging 
in the conduct described in the Request because the participation 
would violate multiple sections of the Ethics Ordinance. 
 
 

 
I. Procedural Background 

 
Request for Advisory Opinion 2019-28 (Whe ³ReTXeVW´) was sent to the Board of Ethics (the 
³BRaUd´) by electronic communication and received on December 10, 2019.  In accordance with 
Sec. 2-6.101, the Request was submitted by a current public servant as defined by Section 2-6-3 
of the Detroit Ethics Ordinance (Whe ³OUdinance´).  The Public Servant maintains confidentiality 
in this matter.     
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Pursuant to Section 2-5-124(a) of the 2019 Detroit City Code (Code), the 91-day period for 
review of this request will conclude on March 10, 2020. Section 2-5-1 24(a) also provides that 
the Board may, under extraordinary circumstances, extend its time to respond to a specific 
request by not more than 91 additional days and notify the requestor, in writing, of the specific 
reasons for such extension. The 91-day extension period concludes on June 08, 2020.  
 
At its meeting on May 13, 2020, the Board determined that the Request will met the basic 
requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-6-101 of the Ordinance. The 
Board heard a Preliminary Analysis from legal council on the same day and requested additional 
legal analysis. The Board heard a supplemental preliminary analysis on May 22, 2020, at a 
Special Meeting and after consideration and discussion of the issues presented, the Board voted 
to issue this Advisory Opinion pursuant Section 2-6-104(b)(4) of the Ethics Ordinance. 
 
II.       Information from the Request 
 
The Requestor is the District 1 Manager fRU Whe CiW\¶V Department of Neighborhoods (DON). 
The Request seeks an advisory opinion regarding the application of the Disclosure Requirements 
as to the Requestor, through their non-profit organization, purchasing non-owner occupied 
properties from the Detroit Land Bank Authority (DLBA)  and collaborating with other non-
profit organizations that purchase non-owner occupied properties from the DLBA. 
 
The question presented to the Board is whether the Requestor must provide disclosures for 
purchasing non-owner occupied properties, through their nonprofit, from the Detroit Land Bank 
Authority (DLBA) and collaborating with other non-profit organizations that purchase non-
owner occupied properties from the DLBA. By this request, the Requestor seeks an advisory 
opinion as to the applicability of the 2012 Detroit City Charter and 2019 Detroit City Code. 
 
III.  Applicable Charter Sections  
 
The 2012 Detroit City Charter provides at Section 2-106.1 that the purpose of applying and 
enforcing these requirements and standards is to ensure that governmental decisions are made in 
the public's best interest by prohibiting public servants from participating in matters that affect 
their personal or financial interests. This Request involves Section 2-106.4 of the 2012 Detroit 
City Charter codified at Sections 2-5-70 of the 2019 Detroit City Code.  It states as follows: 
 
Sec. 2-5-31. - Disclosure of interests by public servants. 
(a) Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant who exercises 
significant authority over a pending matter shall disclose: 

(1) Any financial interest, direct or indirect, that the public servant or an immediate 
family member has in any contract or matter pending before City Council;  
(2) Any financial interest, direct or indirect, that the public servant or an immediate 
family member has in any contract or matter pending before or within any office, 
department, or agency of the City; and 
(3) Any interest that the public servant, or an immediate family member has in real or 
personal property that is subject to a decision by the City regarding purchase, sale, 
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lease, zoning, improvement, special designation tax assessment or abatement, or a 
development agreement. 

(b) All disclosures that are required under Subsection (a) of this section shall be made, in 
writing, on a form that is created by the Law Department and sworn to in the presence of a 
notary public. After completion, the form shall be filed with the Board of Ethics, which shall 
forward a complete copy of the form to the applicable department director or agency head. 
(Code 1984, § 2-6-31; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-31), eff. 8-31-2012) 

Commentary— This provision implements the directive of Section 2-106.2 of the Charter that 
this article shall provide for the disclosure of any financial interest, which a public servant, or 
the public servant's immediate family member, has in any contract or in any real or personal 
property, that is the subject of a governmental decision by the City or any agency of the City 
over which the public servant exercises significant authority in the performance of the public 
servant's duties. This section is not intended to conflict with the Michigan Contracts of Public 
Servants with Public Entities Act, being MCL 15.301 et seq. 

Sec. 2-5-62. - Improper use or disclosure of confidential information prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not knowingly 

use or disclose to third parties confidential information, which is gained by reason of the public 
servant's official duties, concerns the property, government or affairs of the City, or any office, 
department or agency thereof, and is not available to members of the public. 

(Code 1984, § 2-6-62; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-62), eff. 8-31-2012) 

Sec. 2-5-63. - Improper use of City property prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not knowingly 

use City property in violation of City policies and procedures. 

(Code 1984, § 2-6-63; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-63), eff. 8-31-2012) 
 

Sec. 2-5-64. - Incompatible employment or rendering services prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not knowingly 
engage in or accept employment, or knowingly render services, for a private or public interest 
where such employment or service is in conflict or incompatible with the proper discharge of 
the public servant's official duties for the City, or where such employment or service is 
reasonably expected to impair the public servant's independence of judgment or action in the 
performance of the public servant's official duties for the City. 

(Code 1984, § 2-6-65; Ord. No. 22-00, § 1(2-6-65), eff. 8-11-2000; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-
65), eff. 8-31-2012) 

 
Sec. 2-5-65. - Representation of private person, business, or organization prohibited; 
exceptions. 
A public servant shall not act as an agent, attorney, or representative for another person, 
business, or organization in any matter that is pending before a City agency, except that:  
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(1)A public servant may represent another person, business, or organization before a City 
agency where such representation is a required part of the public servant's official duties; 
(2)A public servant who is an uncompensated member of a City board, commission, or other 
voting body may act as an agent, attorney, or representative for another person, business, or 
organization in a manner that is pending before a City agency, other than the board, 
commission, or other voting body on which the public servant is a member; or 
(3) A public servant who is compensated by the City may act as an agent, attorney, or 
representative for another person, business, or organization in a matter that is pending before 
a City board, commission or other voting body, other than the board, commission or other 
voting body on which the public servant serves as an appointee or as an employee, or under a 
personal services contract, as long as the public servant does so: 

a. Without compensation; and 
b. On the public servant's leave time; and 
c. For appointees, in accordance with Chapter 35, Article III, Division 2, of this 
Code, Vacation, Sick, Departmental, Funeral, and Jury Leave ; or 
d. For non-union employees, in accordance with Chapter 35, Article III, Division 2, of 
this Code, Vacation, Sick, Departmental, Funeral, and Jury Leave , and the City's 
Civil Service Rules; or 
e. For union employees, in accordance with the employee's respective union contract 
and the City's Civil Service Rules; or 
f. For individuals who provide services to the City pursuant to a personal services 
contract, in accordance with the applicable provisions of the contract. 
(Code 1984, § 2-6-66; Ord. No. 22-00, § 1(2-6-66), eff. 8-11-2000; Ord. No. 43-06, § 
1(2-6-66), eff. 12-15-2006) 

 
Sec. 2-5-66. - Self-interested regulation and participation prohibited. 

Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not knowingly 
vote, or knowingly participate in the negotiation or making of any City contract, or any other 
type of transaction with any business entity in which the public servant or an immediate family 
member has a financial interest. 

(Code 1984, § 2-6-67; Ord. No. 22-00, § 1(2-6-67), eff. 8-11-2000; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-
67), eff. 8-31-2012) 

 
Sec. 2-5-67. - Improper use of official position prohibited. 

Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not knowingly 
use the public servant's official position in violation of applicable law, to improperly influence 
a decision of the Mayor, of the City Council, of the City Clerk, or of a member of a City 
authority, board, commission, committee, council or group, or other City agency. 

(Code 1984, § 2-6-68; Ord. No. 22-00, § 1(2-6-68), eff. 8-11-2000; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-
68), eff. 8-31-2012) 
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Commentary— This provision prohibits a public servant from using the public servant's 
official position in violation of federal or state law, such as the state law prohibiting bribery, 
being MCL 750.118, the state law regulating conflicts of interest pertaining to public contracts 
involving public servants under the Michigan Contracts of Public Servants with Public Entities 
Act, being MCL 15.301 et seq., the state law regulating political campaign organizations under 
the Michigan Campaign Finance Act, being MCL 169.201 et seq., and the provisions of the 
Michigan Gaming Control and Revenue Act, being MCL 432.218(2)(c) and (d), prohibiting a 
government official from soliciting or knowingly accepting anything of value or benefit from a 
casino licensee in return for influencing official action. 

The prohibition in the article is not intended to prevent a public servant from giving advice or 
seeking information as a necessary part of the public servant's duties, or from communicating 
with a City agency in the ordinary course of the City's business. Nor is this prohibition 
intended to chill a public servant's free speech rights under the First Amendment to the United 
States Constitution or under Article I, Section 5, of the 1963 Michigan Constitution where the 
public servant is expressing the public servant's views to another City public servant or before 
a City agency in a non-official capacity. 

Sec. 2-5-68. - Solicitation or acceptance of loan or payment prohibited. 
A public servant who, in the course of the public servant's duties, exercises significant 

authority shall not solicit or accept a loan or payment from an individual who, or entity which, 
is providing service to, or receiving tax abatements, credits, or exemptions from the City. 

(Code 1984, § 2-6-69; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-69), eff. 8-31-2012) 

IV. Application of the Charter and Code to the Information Presented 
 
In regard to Section 2-5-62 of the Ethics Ordinance, public servants are generally prohibited 
from using confidential information for personal gain. The Ethics Ordinance defines 
³cRnfidential informatiRn´ as 
 

information that has been obtained by a public servant in the course of acting as 
a public servant, that is not available to members of the public pursuant to the 
Michigan Freedom of Information Act, being MCL 15.231 et seq., or pursuant 
to other law, regulation, policy or procedure recognized by law, and that the 
public servant is unauthorized to disclose. 

 
The Requestor has not described the nature of information that they receives in the course of 
performing their official duties for the City. However, as an appointee who works in a major 
functional area of the Ma\RU¶V Office, it is very likely that the Requestor receives and has access 
to confidential information. Furthermore, as a liaison between the City government and the 
residents of, and organizations operating in, District 1, the Requestor receives information 
related to activity and property in District 1. It is very likely that some of that information is not 
publicly available. Such information allows the Requestor to have a better understanding of the 
market and property values in the City. The Requestor would not be able to completely separate 
such knowledge  from  their  decision-making  as  a  participant  in  the  DLBA¶V  program,  or  
in  their collaboration with other participating non-profit organizations. Therefore, there is a 
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significant risk that the conduct described in the Request would lead to a violation of the Ethics 
Ordinance. 
 
Section 2-5-64 of the Ethics Ordinance generally prohibits public servants from engaging in 
employment or rendering services for entities other than the City when doing so would be ³in 
conflict or incompatible with the proper discharge of the public servant¶s official duties for the 
Cit\,´ or when doing so would be ³Ueasonably expected to impair the public servant¶V 
independence of judgment or action in the performance of the public servant¶V official duties for 
the City.´ If the RequestRU¶V non-profit organization was to participate in the DLBA program, 
the Requestor would develop a financial interest in the operations of the DLBA and the 
properties that are subject to the program, some of which may be located in the district that the 
Requestor serves. Such a financial interest could reasonably be expected to impair the 
Requestor¶s independence of judgment or action in their role as District Manager, as the 
financial interest in obtaining non-owner occupied properties may not always be aligned with the 
best interests of City residents, including those in District 1.  
 
As to Section 2-5-66 of the Ethics Ordinance, the Requestor is generally prohibited from 
participating in the negotiation or making of any contract or transaction between the City and a 
business entity in which they has a financial interest, including their non-profit organization. 
Section 2-5-66 would also generally prohibit the Requestor from participating in any 
negotiation or making of any contract or transaction between the City and any other non-profit 
organization that they collaborates with if the collaboration causes the Requestor to develop a 
financial interest in such an organization. As part of the leadership of the DON, the Requestor 
makes decisions related to the disposition of property owned by the DLBA. If a District 
Manager was to make a decision related to the conveyance of land owned by the DLBA to a 
non-profit organization or other business entity in which the District Manager had a financial 
interest, it would constitute self-interested participation in violation of Section 2-5-66. 
 
The application of the above-referenced standards of conduct demonstrates that the prospective 
conduct described in the Request would constitute a violation of the Ethics Ordinance. As such, 
it is not necessary to provide an analysis of the application of the disclosure requirements. 
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V. Conclusion 
 

It is the decision of the Board of Ethics to issue an advisory opinion pursuant to Section 2-5-
124(b)(4) in response to Request for Advisory Opinion 2019-28. Participating in the DLBA 
program described in the Request would be a violation of Section 2-5-62 of the Ethics Ordinance 
because of the Requestor receives information in the course of performing their duties as District 
Manager that is not publicly available and could be relevant to property that is available 
through the DLBA program. The Requestor is advised that their organization¶s participation in 
the DLBA program would be a violation of Section 2-5-64 of the Ethics Ordinance because it 
would comprise a financial interest in the DLBA¶V operations and the property that is subject to 
the DLBA program, and that financial interest could reasonably be expected to impair the 
Requestor¶s independence of judgment or action in regard to their duties as a District Manager. 
Furthermore, because the Requestor¶s job duties involve making decisions related to the 
disposition of property owned by the DLBA, their organizatiRn¶V participation in the DLBA 
program would constitute a violation of Section 2-5-66 of the Ethics Ordinance if they 
continued performing such job duties as District Manager. Therefore, the Board of Ethics 
strongly discourages the Requestor from engaging in the conduct described in the Request 
because the participation would violate multiple sections of the Ethics Ordinance. 
 
         
Detroit Board of Ethics 
7737 Kercheval, Suite 213 
Detroit, MI 48214 
(313) 224-9521 
ethics@detroitethics.org 
 
Dated: June 12, 2020 
 


