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REQUEST FOR ADVISORY OPINION #2017-04 
Issued:  August 29, 2017 

 
 

Advisory Opinion #2017-04: The Ethics 
Ordinance does not bar the Requestor, who is a 
strategic project manager with a City department, 
from accepting an honorarium from a donor who 
does not fall within the restricted categories of 
donors. 

 
 
 

I. Procedural Background 
 

 Request for Advisory Opinion #2017-04 (the ´Requestµ), is dated June 6, 
2017, and was sent to the Board of Ethics (the ´Boardµ) by electronic 
communication and received June 12, 2017.    The Request was submitted by a 
current public servant as defined by Section 2-6-3 of the Detroit Ethics Ordinance 
(the ´Ordinanceµ), who did not waive confidentialit\ with respect to identit\.   
 
 At its meeting on July 20, 2017, the Board determined that the Request met 
the basic requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-6-101 
of the Ordinance.  At this meeting, the Board reviewed a Preliminary Analysis 
and Staff Memo of the Request. After consideration and discussion of the issues 
presented, the Board voted to issue this Advisory Opinion pursuant to Section 2-
6-104(B)(3) of the Ordinance. 
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II.       Facts Alleged In the Request 
 
In the Request, the Requestor states in summary as follows: 
 

I was asked to speak to a group of executives about millennial 
engagement by a former professor at a local university.  The 
professor also runs X Corporation, a company that runs innovation 
& strategy workshops. I agreed to participate and planned to take 
a half day for the engagement.   Upon second contact, during a 
prep meeting with the Professor, he offered to provide a sum of 
$1000 as an honorarium for my time.  I did not accept at the 
moment so that I could ensure that it was not a violation of ethics 
policy.  Either way I am willing and excited to do the 
engagement.  The engagement is to present to a group from a 
private equity corporation, to my knowledge.  As an alternative, 
the professor was willing to make a donation to a charity of my 
choice. Is accepting the honorarium a violation?   To my 
knowledge, X Corporation doesn·t currently or plan to do business 
with the City of Detroit. 

  
By this request, the Public Servant seeks an advisory opinion as to the applicability 
of the 2012 Detroit City Charter. 
 
III.  Applicable Charter Sections  
 

The 2012 Detroit City Charter provides at Section 2-106.1 that the purpose of 
applying and enforcing these requirements and standards is to ensure that 
governmental decisions are made in the public's best interest by prohibiting 
public servants from participating in matters that affect their personal or 
financial interests.  

The 2012 Detroit City Charter, at Section 2-105.A provides the following relevant 
definition: 

27. Public Servant means the mayor, members of the city council, the 
city clerk, any member of any city agency, board, commission, or 
other voting body that is established by the 1997 Detroit City 
Charter or by this Code, and any appointee, any employee, or any 
individual who provides services to the City of Detroit within or 
outside of its offices or facilities pursuant to a personal services 
contract.    
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The 2012 Detroit City Charter, at Section 2-106.A.4, provides: 

A Public Servant shall not accept gifts, gratuities, honoraria, or other 
things of value from any person or company doing business or seeking to 
do business with the City, is seeking official action from the City, has 
interests that could be substantially affected by the performance of the 
PXbOic SeUYaQW¶V RfficiaO dXWieV, or is registered as a lobbyist under 
applicable laws. 
 
This prohibition shall not apply to: 
 

1. An award publicly presented to a Public Servant by an 
individual, governmental body or nongovernmental entity or 
organization in recognition of public service. 
 
2. Complimentary copies of trade publications, books, reports, 
pamphlets, calendars, periodicals or other informational materials. 
 
3. A gifW UeceiYed fURP a PXbOic SeUYaQW¶V UeOaWiYe RU iPPediaWe 
family member, provided that the relative or immediate family 
PePbeU iV QRW acWiQg aV a WhiUd SaUW\¶V iQWeUPediaU\ RU aQ ageQW iQ 
an attempt to circumvent this article. 
 
4. Admission or registration fee, travel expenses, entertainment, 
meals or refreshments that are furnished to the Public Servant:  
 

(i) by the sponsor(s) of an event, appearance or ceremony 
which is related to official City business in connection with 
such an event, appearance or ceremony and to which one 
(1) or more of the public are invited; or  
 
(ii) in connection with teaching, a speaking engagement or 
the provision of assistance to an organization or another 
governmental entity as long as the City does not 
compensate the Public Servant for admission or registration 
fees, travel expenses, entertainment, meals or refreshments 
for the same activity. 

 
IV. Application of the Charter to the Facts Presented 

 
The inquiry concerns standards of conduct and the receipt of gifts.  The 

above provision requires a two pronged analysis of the receipt of gifts or 
gratuities.  The first prong concerns the status of the donors; the second prong 
concerns the nature of the gift.  If the potential donor is not among those entities 
regulated by this provision, analysis of the nature of the gift is not required. 
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Unless the potential donor is ´doing business or seeking to do business 
with the City, is seeking official action from the City, has interests that could 
be substantially affected by the performance of the public servant·s official 
duties, or is registered as a lobbyist under applicable laws,µ the gift is not 
barred by the Ordinance.  The Requestor indicated that to the best of his 
knowledge the donor does not currently have a contract with the City and is 
not currently seeking a contract with the City.  If this is accurate, acceptance of 
the $1000 honorarium will not violate the Ordinance. 

 
 An investigation was conducted to determine if the donor was ´doing 
business or seeking to do business with the City, is seeking official action from 
the City, has interests that could be substantially affected by the performance 
of the public servant·s official duties, or is registered as a lobbyist under 
applicable laws.   The Cit\·s list of lobbyists, vendors, contractors, and the list of 
entities holding contracts and pending contracts was reviewed.  The donor was 
not among those entities doing business or seeking business with the City; it was 
not among those entities holding a contract from the City, was not listed as an 
entity seeking official action from the City; and was not registered as a lobbyist. 
     
V. Conclusion 
 
 The Board of Ethics concludes based on a review and investigation, the 
Requestor, who is a strategic project manager with a City department, may accept 
an honorarium from a donor who does not fall within the restricted categories of 
donors. 
         
Detroit Board of Ethics 
7737 Kercheval, Suite 213 
Detroit, Michigan 48214 
(313) 224-9521 
www.detroitmi.gov/boardofethics 
 
Dated: August 29, 2017 
   
 
 
   
 
 
 


