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Advisory Opinion #2019-11: The Board of Ethics 
concludes the Request for Advisory Opinion 2019-08 by 
following Sec. 2-6-104(b)(4) and issues this advisory 
opinion.  The Requestor would be in violation Section 2-
106.1 of the 2012 Detroit City Charter codified at Sections 
2-6-31, -62, -65, -66, and -67 of the Ethics Ordinance.  She 
may not accept part-time employment with outside entities. 

 
I. Procedural Background 

 
 Kara Green (Requestor) filed Request for Advisory Opinion 2019-11 (“Request”) 
on April 25, 2019. As defined by Section 2-6-3 of the Detroit Ethics Ordinance 
(“Ordinance”), only a public servant may submit a Request about their activity. In this 
Request, the Public Servant has waived confidentiality concerning identity.  As required 
by the Ethics Ordinance, the Public Servant signed and submitted the Request in writing 
 
 At its meeting on May 21, 2019, the Board determined that the Request met the 
basic requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-6-101 of the 
Ordinance.  The Board also reviewed a privileged and confidential Preliminary Analysis 
of the Request. The 91-day deadline was June 21, 2019. At this meeting, the Board of 
Ethics allowed an extension of the investigation for an additional 91 days, making the 
new deadline on September 20, 2019. After consideration and discussion of the issues 
presented, the Board voted to issue this Advisory Opinion pursuant Section 2-6-104(b)(4) 
of the Ethics Ordinance. 
 
II.       Facts Alleged In the Request 
 
The Requestor states: 

 
I am currently an environmental health specialist with the 
Detroit Health Department and in that role I am responsible 
for conducting inspections and plan reviews of food 
establishments throughout the City. Through this role I 
have made many connections with business owners and 
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operators. I recently received a job offer from one of these 
operators, Delaware North, for a part time position to come 
in and be a food safety coordinator for their facilities which 
include Comerica Park, Little Caesars Arena, and 
Hockeytown Cafe. If I were to take on this new position I 
understand that I would not be able to partake in 
inspections or plan reviews for the previously mentioned 
facilities. This would not be an issue as all of these 
facilities are located in districts that are inspected by staff 
other than myself. Additionally, this new position would 
not affect  my  work hours with the Health  Department  as 
it  will be only night and weekend shifts that I will schedule 
around my current job hours and responsibilities. I also 
believe that this position will help me grow in my current 
position with the health department  as it  will allow me  to 
gain unique experiences from the industry side of the food 
service business which will allow me to more effectively 
communicate and work with customers throughout the city. 

Requestor seeks to know whether a conflict of interests exist for her if she accepts a job 
offer for a food safety coordinator position with a Detroit business where she performs 
inspections even though she will perform the work in her free time yet maintain her 
duties as an environmental specialist with the City's Health Department. We look to the 
2012 Detroit City Charter and the 1984 Detroit City Code 
 
III.  Applicable Charter Sections  
 
The 2012 Detroit City Charter provides in Section 2-106.1 that the purpose of applying 
and enforcing these requirements and standards is to ensure that governmental decisions 
are made in the public's best interest by prohibiting public servants from participating in 
matters that affect their personal or financial interests.  
 
This Request involves Section 2-106.1 of the 2012 Detroit City Charter codified at 
Sections 2-6-31, -62, -65, -66, -67, and -68 of the Ethics Ordinance.   
 
Sec. 2-6-31. Disclosure of interests by public servants. 

(a) Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant who 
exercises significant authority^ over a pending matter shall disclose: 

(1) Any financial interest, direct or indirect, that he or she or an immediate 
family member has in any contract or matter pending before city council; 
(2) Any financial interest, direct or indirect, that he or she or an immediate 
family member has in any contract or matter pending before or within any 
office, department or agency of the city; and 
(3) Any interest that he or she, or an immediate family member has in real 
or personal property that is subject to a decision by the city regarding 
purchase, sale, lease, zoning, improvement, special designation tax 
assessment or abatement or a development agreement. 
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(b) All disclosures that are required under subsection (a) of this section shall be 
made, in writing, on a form that is created by the law department and sworn to 
in the presence of a notary public. After completion, the form shall be filed 
with the Board of Ethics, which shall forward a complete copy of the form to 
the applicable department director or agency head. 
 

Sec. 2-6-62. Improper use or disclosure of confidential information prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not 
knowingly use or disclose to third parties confidential information, which is 
gained by reason of his or her official duties, concerns the property, government 
or affairs of the city or any office, department or agency thereof, and is not 
available to members of the public. 
 

Sec. 2-6-65. - Incompatible employment or rendering services prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall 
not knowingly engage in or accept employment, or knowingly render 
services, for a private or public interest where such employment or service 
is in conflict or incompatible with the proper discharge of the public 
servant's official duties for the city, or where such employment or service 
is reasonably expected to impair the public servant's independence of 
judgment or action in the performance of his or her official duties for the 
city.  

(Ord. No. 22-00, § 1, 8-2-00; Ord. No. 18-12, § 1, 7-31-12)  

Sec. 2-6-66. Representation of private person, business or organization prohibited; 
exceptions. 
A public servant shall not act as an agent, attorney, or representative for another 
person, business or organization in any matter that is pending before a city agency, 
except that: 

(1) A public servant may represent another person, business, or 
organization before a city agency where such representation is a required part 
of the public servant's official duties; or 
 
(2) A public servant who is an uncompensated member of a city board, 
commission , or other voting body may act as an agent, attorney, or 
representative for another person, business or organization in a manner that is 
pending before a city agency, other than the board , commission, or other 
voting body on which he or she is a member; or 
 
(3) A public servant who is compensated by the city may act as an agent, 
attorney or representative for another person, business, or organization in a 
matter that is pending before a city board , commission or other voting body, 
other than the board, commission or other voting body on which he or she 
serves as an appointee or as an employee , or under a personal services contract, 
as long as he or she does so: 

a. Without compensation; and 
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b. On his or her leave time ; and 
c. For appointees, in accordance with Chapter 13 , Article V, of this 

Code; or 
d. For non-union employees, in accordance with Chapter 13, Article V, 

of this Code and the City's Civil Service Rules; or 
e. For union employees , in accordance with his or her respective 

union contract and the city's civil service rules; or 
f. For individuals who provide services to the City of Detroit pursuant 

to a personal services contract, in accordance with the applicable 
provisions of the contract. 

 
Sec. 2-6-67. Self-interested regulation prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not 
knowingly vote, or knowingly participate in the negotiation or making of any City 
contract, or any other type of transaction with any business entity in which he or she 
or an immediate family member has a financial interest. 
*Commentary— This provision prohibits a public servant from using his or her 
official position in violation of federal or state law, such as the state law prohibiting 
bribery, being MCL 750.118, the state law regulating conflicts of interest pertaining to 
public contracts involving public servants under the Michigan Contracts of Public 
Servants with Public Entities Act, being MCL 15.310 et seq, the state law regulating 
political campaign organizations under the Michigan Campaign Finance Act, being 
MCL 169.201 et seq, and the provisions of the Michigan Gaming Control and Revenue 
Act prohibiting a government official from soliciting or knowingly accepting anything 
of value or benefit from a casino licensee in return for influencing official action (see 
MCL 432.218(2)(c) and (d)). 

The prohibition in the article is not intended to prevent a public servant from giving 
advice or seeking information as a necessary part of the public servant's duties, or from 
communicating with a city agency in the ordinary course of the city's business. Nor is 
this prohibition intended to chill a public servant's free speech rights under the First 
Amendment to the United States Constitution or under Article I, Section 5, of the 1963 
Michigan Constitution where the public servant is expressing his or her views to 
another City public servant or before a City agency in a non-official capacity. 

Sec. 2-6-72. - One year post-employment prohibition. 
(a) Subject to state law, and except for personal service contracts, for one (1) year 
after employment with the city, a public servant shall not lobby or appear before the 
city council or any city department, agency, board, commission or body, or receive 
compensation for any services in connection with any matter in which he or she was 
directly concerned, personally participated, actively considered or acquired knowledge 
while working for the city. 
 
(b) Subject to state law, for one (1) year after employment with the city a public 
servant shall not accept employment with any person who, or entity which, did 
business with the city during the former public servant's tenure where the public 
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servant was in any way involved in the award or management of the contract, or the 
employment would require the sharing of confidential information. 
(Ord. No. 18-12, § 1, 7-31-12) 

IV. Application of the Charter to the Facts Presented 
 
Under Section 2-6-31, Disclosure of interests by public servants, the Requestor 
appropriately complied with the disclosure requirement, Disclosure of interests by public 
servants. She filed an RAO with the Board of Ethics alerting the City that she is a Health 
Department employee. She reported that she received a job offer from an entity in the 
City, and she reported that she is interested in accepting their offer while continuing to 
work for the City of Detroit. She is required to disclose this offer because it is potential, 
direct, financial gain for a public servant who exercises significant authority over a 
pending matter. 
 
Under Section 2-6-62, Improper use or disclosure of confidential information, the 
Requestor would be in violation should she accept a position with the operator.  As a City 
of Detroit environmental health specialist, Requestor has extensive knowledge of the 
City's practices and policies that may be sensitive or confidential. If Requestor also works 
for a Detroit business as a food safety coordinator, she may have to share City 
information to further business operations and would give that facility details of City 
operations that would normally be private and unavailable. The use of Requestor's 
knowledge for the benefit of a private business entity would be a violation of Section 2-6-
62. 
 
Under Section 2-6-65, Incompatible employment or rendering services, if the 
Requestor accepts a job with the operator, she would be in violation. The Requestor 
stated that in her role as an environmental health specialist, she conducts inspections and 
plan reviews for food establishments. Requestor further mentions the job offer is as a 
food safety coordinator for Little Caesars Arena, Hockeytown Café, and Comerica Park. 
It appears the duties of an environmental health specialist and a food safety coordinator 
are similar or the same and overlap, which directly violates Section 2-6-65.  
 
Although Requestor mentions in her request that the positions would not conflict because 
she would be this work in the evenings and on the weekend, a violation of this Section 
would still be present. It is the work that raises a conflict (Requestor is correct that a 
conflict would exist if she performed both jobs during the same time). If Requestor is 
performing duties similar or the same tasks on behalf of businesses located in the City of 
Detroit on her free time, she may not inspect those same businesses in her capacity as an 
environmental health specialist with the City during her normal workday. 
 
Requestor indicates in her request that these particular establishments would not pose an 
issue because other staff in other districts provide the inspections. Although it may be 
true that Requestor currently does not have these facilities within her jurisdiction, her 
jurisdiction may change. In the future, she may be responsible for conducting inspections 
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at these facilities on behalf of the Health Department. Therefore, Requestor would violate 
Section 2-6-65 by accepting the position as a food safety coordinator. 

Section 2-6-66, Representation of private person, business or organization 
prohibited; exceptions.  Under Section 2-6-66, Representation of private person, 
business or organization prohibited, Requestor would violate the Ethics Ordinance. This 
section prohibits public servants employed with the City of Detroit from representing a 
private person, business or organization, except under specific circumstances. The 
exception requires that the public servant receive no compensation for the representation. 
Also, the public servant cannot represent the entity before a department or agency where 
she works.  

Section 2-6-67, Self-interested regulation, prohibits a public servant from taking any 
action with a contract or any other type of transaction in which they have a financial 
interest. This provision will apply if Requestor is acting as a food safety coordinator with 
a Detroit business and is engaging in corrective action plans to that business issued by the 
City. Should the City of Detroit issue a corrective plan to a business that Requestor works 
for in her spare time, she would be acting in her capacity as a food safety coordinator for 
the business to address the City's issues and assist the business with its corrective action 
plan. 
 
While the Requestor states that she will maintain both positions and not leave City of 
Detroit employment, it is relevant to insert Section 2-6-72, the One-year post-
employment prohibition.   
 
According to subsection (a), a Public Servant must wait one year before she can lobby or 
appear before the city council or any city department, agency, board, commission or 
body, or receive compensation for any services in connection with any matter in which 
she was directly concerned, personally participated, actively considered or acquired 
knowledge while working for the city. 
 
If Requestor left City employment without waiting a year and began lobbying for, 
appearing for, or receiving compensation from Comerica Park, Little Caesars Arena, or 
Hockeytown Café before a lapse of one year she would be in violation of the Ethics 
Ordinance. She would be in violation for not waiting one year and because while working 
for the City she was directly concerned, personally participated, actively considered or 
acquired knowledge about the City’s strategy about these corporations. 
 
According to subsection (b), a Public Servant must wait one year after employment with 
the City before accepting employment with an entity that does business with the City. 
This applies to entities where the Public Servant was in any way involved in the award 
or management of the contract, or the employment would require the sharing of 
confidential information. If Requestor works for any of these entities without waiting 
one year (Comerica Park, Little Caesars Arena, or Hockeytown Café) she would in 
violation because she may be required to share confidential information. 
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The Board of Ethics thanks the Requestor for being transparent while seeking this 
opinion. It is grateful for public servants that use this process to deter participation in 
conflict of interest. 
 
V. Conclusion 
 
The Board of Ethics concludes the Request for Advisory Opinion 2019-08 in accordance 
with Sec. 2-6-104(b)(4) and issues this advisory opinion.  The Requestor would be in 
violation Section 2-106.1 of the 2012 Detroit City Charter codified at Sections 2-6-31, -
62, -65, -66, and -67 of the Ethics Ordinance.   
 
 
 
Detroit Board of Ethics 
7737 Kercheval, Suite 213 
Detroit, MI 48214      
(313) 224-9521 
Ethics@detroitethics.org 
 
Dated: September 13, 2019   


